Tidigare litteratur

Har ingen annan gjort det här förut? Finns det inte tillräckligt med böcker och information om Sarek redan? Visst finns det, det har skrivits böcker om precis allt i hela världen…och rymden dessutom. Så en dag när jag hade vägarna förbi Umeås stadsbibliotek, hela Norrlands största, så tänkte jag låna på mig lite böcker och läsa på så mycket som möjligt. Det är en märklig känsla att gå in i ett bibliotek, det är som att ”gå in i internet”, information i mängder, överallt, men i fysisk form! Efter att luskat ut bokstavssystemet så hittade jag rätt avdelning och hylla. Och döm om min förvåning, endast två tunna böcker.

Den första boken är snart hundra år gammal och är skriven av en pionjär som har gjort nästan alla förstabestigningar av topparna i Sarek. Boken är riktigt härlig att läsa och är egentligen en komplett guidebok med avsnitt om naturförhållanden och utrustningslistor. Det finns också panoramabilder med utprickade leder och väl beskrivna färdvägar.

tidlit2.jpeg

"Turistföreningens tält med dubbelt tak och fastsydd botten passande såväl för tropikerna som för kallare klimat"

tidlit3

Axel Hamberg i sin fjällkostym

Utdrag ur förord till Sarekfjällen – Vägledning för färder i högfjällen mellan Lule älvs källarmar av Axel Hamberg

”Föreliggande vägledning gäller en trakt, som hittills endast obetydligt berörts av turistlivet och där ännu nästan ingenting blivit gjort för underlättande av turistfärder. Då det dessutom för den oerfarne torde vara en viss risk att under nuvarande förhållanden begiva sig dit, kan det förefalla olämpligt att locka folk till en sådan trakt genom att giva ut en resehandbok som densamma.

Den medsända bilden på min fjällkostym var egentligen avsedd att reproduceras såsom en smal textfigur på sid. 26, men Redaktionen av Turistföreningens publikationer har utökat bredden till en helsidesplansch, som infogats vid titelbladet. För en resehandbok torde sådan placering vara mindre vanlig, men jag ser i densamma Redaktionens välvilliga uppskattning av mina strävanden att utforska Sarekfjällen och även göra dem kända för en bredare publik.

Uppsala Januari 1922, Axel Hamberg.”

Härligt! Nackdelen är att den inte känns så aktuell, trots tältets dubbla bomullsväv.

tidlit4

Den andra boken är endast 16 år gammal och har också bra beskrivningar om färdvägar, varav några är sammanfattningar från Axel Hambergs bok. Upplägget är detsamma och här finns även bilder i färg. Språket är också aningens modernare, dock är det fortfarande bara en guide som gäller sommartid.

Det finns såklart fler böcker om Sarek som nationalpark, om flora och fauna, tidigare äventyr och vandringar. Men det var endast dessa som matchade min sökning; en guidebok för bestigningar och toppturer i området.

Det finns med andra ord utrymme i bibliotekets bokhylla för en bok om vinterturer i Sarek. Vi vill i alla fall se en!

Axel Hambergs bok finns också som gratis elektronisk utgåva på http://runeberg.org/sarek/

Share
Det här inlägget postades i Blogg, Länkar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Tidigare litteratur

 1. sarek skriver:

  Det är sannerligen så att det saknas ”moderna” böcker – det är bara det att eftersom bergen stått där dom står i miljoner år, så funkar antika böcker minst lika bra. Visst, lite olika fokus och förutsättningar – men det mesta har ju blivit lättare med modern utrustning, nya vägar, broar etc.

  Det som ändå finns skrivet – och det är en hel del – eftersom det mesta redan gjorts -vad jag vet finns inga obestigna toppar eller ogjorda kamvandringar i Sverige – står i regel att finna om man letar igenom gamla nummer av Bergsport och Svenska fjällklubbens årsböcker. De sistnämnda kan gärna vara från typ 40-talet. Turerna finns kvar, men snubbarna som gjorde dem var hårdare än något som går att hitta idag 🙂 Lagg typ vita blixten – låga läderkängor – slagna hamprep 🙂

  beskrivningarna av turerna (i regel förstabestigningar) borde ge duglig vägldning och inspiration även idag – god tur!

 2. Henrik skriver:

  Hej, kul att du hittat vår blogg!

  Håller med om det du skriver. Finns en massa bra texter. Problemet är, precis som du påtalar, att man får leta igenom en massa gamla tidningar med mera. Något som verkligen har sin charm, men som ibland också kan vara frustrerande. Det vi vill göra är att samla informationen så att den blir lättillgänglig. Och inspiration får man ju aldrig nog av!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *