En lektion i pulkfysik

1.0 liter eller 0.75 liter termosar? Fem rullar dasspapper, tio kanske? En hel bal! Njaaa.. Men ett par kängor då? Nej det räcker med bivackskor och pjäxor. Men kikare? En var? MP3 spelare eller ett Yatzy? Hur mycket väger förstärkningsplaggen tillsammans? En skruvmejsel?

Ja ni förstår poängen. Att få en effektiv packning i förhållandet funktion och vikt är en svår ekvation. Uttrycken ”light is right” går även ihop med ”speed is safety”. Vi har försökt sammanställa en lista för att kunna få en överblick av hur tung packningen kommer bli och för att kunna se vad som väger onödigt mycket. Vad som är mer och mindre nödvändigt. ”Behöver du verkligen ha med dig ett kilo pussel Joel?” Efter en snabb viktuppskattning märkte vi att utrustningen som ska ligga i varje pulka kommer att väga mellan 90-100kg. Och hur tungt är det? Nio, tio mjölkpaket? Nej vänta, nittio till hundra mjölkpaket! Men det ska inte bäras på ryggen utan dras i pulkan, då blir det ju lätt. Eller?

fysikenslagar

Det var som tusan, puh, gubben i skolan visste vad han talade om

För att gå tillbaka till skolan och fysikens lagar så vet vi att det inte går åt någon energi för att flytta en massa som redan är i rörelse i det horisontella planet. Förutom förluster i friktion. Denna lag säger att det kommer bli tungt att dra pulkan första steget, sen kommer snöförhållandena att vara avgörande i friktionssammanhanget. Däremot går det åt energi för att flytta en massa i det vertikala planet, att tillföra lägesenergi (Det bör även tilläggas att den lägesenergin som tillförs sedan släpps lös i nedförsbacke. En ovan, oanad och för skidåkaren svårkontrollerad kraft). Det kommer alltså att bli tungt att dra pulkan uppför. Men hur tungt blir det?

Det fanns bara ett sätt att få reda på svaret. Jag lånade min fars pulka, som jag själv spenderat många timmar i för ett antal år sedan. På badrumsvågen vägde jag sedan snabbt upp några stenplattor till den önskade vikten och gav mig ut för ett test. Jag kom fram till att min gamla fysiklärare hade helt rätt, det blev väldigt tungt i backarna jämfört med planmarken. Slutsats; jag lämnar nog det där extra paret strumpor hemma…

Eller? På torsdag möts vi i Östersund och diskussionen går vidare.

Share
Det här inlägget postades i Blogg, Förberedelser och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till En lektion i pulkfysik

  1. Ja, formentlig sa det er

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *