Frysa i Sarek? Nej det är väl onödigt

Upplev en vinter i Sarek. Vind, snö och temperaturer ner mot -30°C. Tre månader där du ständigt huttrar av kylan och den isande vinden. Inga ord hämtade ur en resebroschyr direkt, och absolut inte så vi ser vår kommande sarekvistelse framför oss. Visst kommer det att bli kallt, till och med förbannat kallt emellanåt, men med rätt utrustning och kunskap finns förutsättningarna att trots kylan få en njutbar upplevelse.

Hur gör man då för att inte frysa? För att svara på frågan är det en god idé att se lite på vad det är som gör att man blir kall. En viktigt faktor är vinden. Även en relativt varm dag blir snabbt obehaglig om det börjar blåsa. Till exempel ger en vindstyrka på 5 m/s och temperatur på -10°C en kyleffekt på -21°C. Detta beror på att vinden för bort den värme kroppen producerar.

Värme vandrar ständigt från varmt till kallt, en vandring som underlättas av vissa material, till exempel metall. En häftig klocka kan alltså innebära att man blir mer cool än man först tänkt. En annan bra värmeledare är vatten, något som är svårt att undvika i och med att vi svettas. Kläderna blir snabbt fuktiga efter någon timme på skidor, oavsett hur mycket man ventilerar. Att svettas iklädd en metallisk robotdräkt förefaller således inte vara någon bra idé att pröva just under vår tur.

woolpower1

Med detta i åtanke styrde vi idag färden mot Woolpower och deras fabrik i Östersund. De tillverkar kläder i ull, ett fantastiskt naturmaterial, som inte bara känns torrare utan faktiskt även producerar värme när det blir fuktigt. Visst är det häftigt?! Med ullkläder undanröjer vi alltså en av de faktorer som får oss att frysa. Ett vindtätt ytterplagg oskadliggör ytterligare en.

Sofia visar runt i produktionen

Sofia visar runt i produktionen

Stickmaskiner

Stickmaskiner

Utrustningen är med andra ord viktig, men minst lika viktigt är det med energi, vila och goda rutiner. Fallerar en bit fryser vi, och det är ju som sagt onödigt.

Share
Det här inlägget postades i Blogg och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Frysa i Sarek? Nej det är väl onödigt

  1. Sandra skriver:

    Jag hoppas att ni slipper allt för kalla nätter 🙂
    Tror att ni kommer klara det där strålande och efter ett par veckor har ni allt på rutin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *