Varför spelar ni inte boule istället?

Frågan ställdes av Joels pappa Ola för några veckor sedan när vi satt i deras kök och pratade om Sarexp 2010. Och ja, varför gör jag inte det egentligen? Det spontana svaret där och då blev inte helt rättvisande. Något machoklingande om spänning och utmaning var vad jag mumlade fram om jag minns rätt. Samma kväll satte jag mig sedan för att skriva om det i bloggen, men nej, jag visste inte riktigt vad mitt svar var egentligen. Saken fick bero.

henrikSå igår, precis när jag skulle somna, slog det mig. Orden jag uttalade där i Joels kök gav det rätta svaret, men inte i dess rätta kontext. Det är verkligen för spänningen och utmaningen som jag har gett mig in i projekt Vintersarek, men inte bara i form av jakt på extrema adrenalinkickar eller som ett uttryck för någon dödslängtan. Absolut inte.

Visst finns de sidorna av det, inte dödslängtan, men känslan av att inte ha full kontroll. Att ge sig ut i något man inte själv styr helt över ger en oerhörd kick. Då tänker jag inte bara på naturens krafter, som i och för sig kommer påverka våra liv till stor del under månaderna i Sarek. Utan också alla de andra delar, som gör hela projektet just spännande och utmanande, och som kanske inte syns lika tydligt för en utomstående. Kyla och laviner är konkreta saker som man lätt ser. Mindre tydligt är det sociala experiment som kommer att utspela sig. Det är bara Joel jag känner riktigt bra. Josef har jag träffat i kanske tre veckor totalt och Petter bara i fyra fem dagar. Det tycker jag ska bli spännande!

Den stora utmaningen ligger också i att bryta sig ur det invanda livet och det jag vet att jag behärskar. Att kasta mig ut i saker jag har lite, eller ingen kunskap om. Saker som att sätta upp till synes overkliga mål och sedan lägga upp strategier för att nå dem. Eller att övertyga företag om att vårt projekt är värt att satsa på.

Att försöka presentera projektet på ett spännande och inspirerande sett för allmänheten är ytterligare något som är nytt och svårt. Om vi lyckas? Ja det vet bara du.

Share
Det här inlägget postades i Blogg och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *