Mer än toppar

intebarartoppar

På väg in i Ruohtesvágge, till vänster syns Niják

Berg och då framförallt dess toppar har en magisk dragningskraft på oss människor. Högt och gärna lite svårt eller obehagligt står högt i kurs hos många av oss. Att besöka ett berg värderas högre än ett besök på en lerig åker utanför Skövde eller en tät granplantering i hjärtat av Värmland. Alla känner till världens högsta topp, men vem skryter med att hon vet var världens största hög med gammalt granris ligger?

Detta är ingen nyhet och kanske inget konstigt, ett berg ger en klart mätbar utmaning och som belöning en ofta fantastisk utsikt – på vintern dessutom ett härligt åk utför. Som person besatt av toppar är det därför lätt att missa det som ligger där mellan bergen, transportsträckan kallad. För någon annan kan denna transportsträcka vara något helt fantastiskt, hem för en mycket speciell lav eller kanske platsen där man plockade sitt första blåbär.

Med detta i åtanke har vi därför knackat oss själva hårt på axeln och stilla påpekat att; du det finns en del fina dalar i Sarek också. Lite motvilligt har vi då plockat fram kartan och sett att ja, det står ju faktiskt dal och vágge här och var på kartan. Skulle det kunna vara något spännande menar du?

Sakta men säkert har vi sedan insett att det är sant. Sarek erbjuder flera spektakulära dalgångar som vi nu ser fram emot att besöka. Namn som Basstavágge ter sig idag nästan lika lockande som Bierikbakte eller Bucht-toppen. Samtidigt har vi dessutom kommit på att lite variation säkert kan förhöja vår tillvaro i Sarek, nittio dagar med enbart toppar skulle nog få till och med oss att storkna. Här nedanför har vi därför listat de stora dalgångar vi hoppas hinna besöka.

Rapadalen
Sareks största och mest namnkunniga dal. Ett självklart val att färdas genom.

Sarvesvágge
Västlig avstickare till Rapadalen

Basstavágge
Den trånga passage som skiljer Ähpár från Skoarkki. En mycket lockande tur, men som är extremt avhängig av goda lavinförhållanden.

Álggavágge och Guohpervágge
Två dalar väster om Mikkastugan.

Ruohtesvágge
Fortsättningen av Rapadalen och den naturliga vägen för att uppleva Sareks nationalpark i hela dess syd – östliga sträckning med Sarektjåhkkås mäktiga bergsmassiv i öst.

Share
Det här inlägget postades i Blogg, Turer och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *