Vägen till Vintersarek

vagen_till_vintersarek_1

Foto: Eivind Flobak

Är det en slump att tre av fyra deltagare i projekt Vintersarek har folkhögskolebakgrund? Klart är i alla fall att mitt år på Lofoten folkehøgskole gav en rejäl spark i rätt riktning. Jag har visserligen alltid hållit på med diverse friluftsliv, men det var först på Lofoten som jag verkligen upptäckte glädjen i att röra mig i bergen. Inte så konstigt kanske, med tanke på vilka fantastiska möjligheter som erbjuds där både sommar och vinter. Kontrasterna mot uppväxten på den svenska västkusten och somrarna i Värmland gjorde antagligen också sitt till, detta var något helt nytt och annorlunda.

Minst lika betydelsefullt som de rent fysiska och praktiska omständigheterna var människorna. Att dygnet runt umgås med nya, ofta skid och klätterfrälsta, människor sätter spår och öppnar ögonen för vad som är möjligt. Inte minst då jag under sommaren arbetade ihop med Emma från Baffin Babes.

Visst är Skinnarmo och de andra kända äventyrarna inspirerande, men att lära känna en riktig person som gjort sina drömmar till verklighet är något helt annat. Insikten att man inte måste vara kändis eller göra extrema expeditioner, utan att det räcker med visioner och vilja, betydde mycket för mig och att jag tog steget till Vintersarek.

vagen_till_vintersarek_2

Foto: Eivind Flobak

Om jag då också ska försöka besvara den inledande frågan. Nej, det är säkert ingen slump att tre av oss gått på folkhögskola. Däremot är det inte just folkhögskolan som varit det avgörande, det viktiga är snarare att vi alla fyra vågat stanna upp i vardagen och funderat över vad vi vill. Struntat i förväntningar från föräldrar och andra, brutit upp från det invanda, mött nya människor och upplevt nya platser. Att det för oss, här och nu, lett just till Vintersarek spelar mindre roll. Det viktiga är alla de nya perspektiv och erfarenheter vi fått. De kommer alltid att finnas kvar, vart vägen än för oss vidare.

Mer om Lofoten folkehøgskole och Baffin Babes
www.lofoten.fhs.no 
www.baffinbabes.com

Henrik

Share
Det här inlägget postades i Blogg, Länkar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *