Berg som berg

bergsomberg2I början av sommaren för några år sedan var jag och vandrade i Hemavanfjällen. Målet var Syterdalen och norra Sytertoppen och det blev en kort men väldigt fin försommartur. I en av av STF:s fjällstugor träffade jag också en stugvärd som berättade om ett tillbud som skett veckan innan.

En kille hade blivit överraskad av en snöstorm och suttit inblåst i fyra dagar i den lilla toppstuga som är rest just nedanför Sytertoppen. Stugvädren berättade vidare att det hade varit en tuff kille, Morgan, som hade handlat exemplariskt och att det varit tur att att det var just han som var inblåst och ingen annan. Morgan hade kunskap om hur man håller sig torr och varm, han ransonerade mat och bränsle till den yttersta gränsen och hade psyket till att vänta ut stormen. Trots detta hade han börjat hallucinera om att helikoptrar flög ovanför honom och släppte ner stora matpaket som han gick ut för att leta. Dock tog han sitt förnuft till fånga och fjärde dagen så lättade stormen och han gick ner för att möta fjällräddningen halvvägs. Historien fick ett lyckligt slut.

Det enda var att han hade tappat sitt kamerastativ någonstans på berget. Därför hade han lämnat sin e-postadress till stugvärden, så att den som kanske skulle hitta det, kunde höra av sig. Jag fick också adressen, men hittade inte stativet. Däremot hittade jag toppstugan där Morgan tillbringat sina dagar och jag hade svårt att förstå att det kunde ha varit snöstorm där bara en vecka tidigare. Jag fick lov att ta ett foto, som jag när jag kom hem, mailade till honom och skrev att han hade planerat sin tur en vecka för tidigt.

bergsomberg

Vi höll mailkontakten ett tag men den dog sedan ut,  fram till en morgon för några veckor sedan, då jag satt vid frukostbordet och läste lokaltidningen om ett gäng som höll på med ett spännande projekt. Projektet kallade de för Bergslandet och de besteg berg i Sydamerika, Chile, Patagonien. Morgan Sjöström hette projektledaren och namnet och hans bakgrund kändes bekant. Tillslut kom jag på vart jag hade hört det. Jag skickade ett mail igen och berättade även om Vintersarek och ställde lite frågor om deras projekt, hur de har gått tillväga, om utrustning med mera. Likheterna mellan toppbestigningar i Patagonien och skidåkning i Sarek kanske inte låter som att de är så stora, men jag tror att det är samma drivkraft och samma typ av människor som ligger bakom Bergslandet som Vintersarek.

Så värm på glöggkoppen en extra gång och gå in på Bergslandet.com eller deras blogg, Bergslandet.blogspot.com och läs mer om bergsbestigning i Patagonien.

Petter

Share
Det här inlägget postades i Blogg, Länkar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *