Övning ger färdighet

bergsportI veckan damp det senaste numret av Svenska klätterförbundets tidning Bergsport ner i brevlådan, något som alltid är lika trevligt. Bland flera intressanta artiklar i detta nummer var det en som jag fastnade lite extra för. Artikeln ifråga är ett utdrag ur säkerhetskommitténs rapport om olyckor mellan åren 2000 – 2007, en sammanställning av de incidenter som lett till skador. Att jag fastnade för just denna artikel beror främst på två saker; dels att vi i Vintersarek diskuterat mycket säkerhet i det sista och dels två incidenter jag var med om i sommar, varav en ledde till ett sprucket revben på Joel.

En intressant slutsats i rapporten är att fall vid klättring är den vanligaste olyckan, något som motsäger det vanliga påståendet om att det är under firning och nedstigning flest olyckor sker. Just det påståendet var också vad jag fick ordentligt inpräntat under min klätterutbildning, kanske på bekostnad av säkerhetsstänket kring själva klättringen. Att min första olycka i samband med klättring sedan skedde just under en firning förstärkte så klart denna bild.

Med detta vill jag absolut inte påstå att jag inte fått nog med kunskaper för att inse att själva klättringen är farlig. Däremot tror jag att man som relativt ny klättrare, har så mycket att fundera över, att en naturlig mekanism blir att glömma eller åsidosätta vissa saker. I detta sammanhang kan då det så hårt inpräntade påståendet om olyckor vid firning och nedstigning bli ett problem. Samtidigt tyder ju rapporten på att det gett resultat, olyckorna vid firning och nedstigning är inte vanligast. Att lägga mindre vikt vid detta påstående känns därför inte aktuellt, snarare bör man utöver det, lägga minst lika stor vikt vid detta nya påstående; att flest olyckor sker vid klättring. I sammanhanget är också en av rapportens andra slutsatser intressant; den att fler olyckor sker bland dem som anser sig erfarna eller mycket erfarna. Något jag, utifrån personlig erfarenhet, tror kan hjälpa till att förklara varför flest olyckor sker vid just klättring.

gransen

Här gick gränsen för mina färdigheter, som tur var utan skador

Som helt ny klättrare håller man sig gott och väl inom sin kapacitet, man faller inte. Ganska snabbt utvecklas dock färdigheterna rent klättertekniskt och man söker nya utmaningar, men fortfarande utan att ta några fall. Redan ett par månader senare börjar man sedan anse sig relativt erfaren, även vad gäller säkringsarbetet, trots att man egentligen inte fått det testat i praktiken. Med den upplevda erfarenheten har det nu blivit dags att ta utmaningarna ytterligare ett steg vidare, och nu kommer också det första fallet. Något som för mig personligen resulterade i ett markfall och två säkringar som rök, endast tillfälligheter gjorde att jag inte skadade mig.

Kanske hade ovanstående scenario kunnat undvikas om jag haft kunskap om att flest olyckor faktiskt sker vid klättring. Jag tror dessutom att det hade varit nyttigt med mer diskussion och reflektion kring hur utvecklingskurvan för klättring och säkringsarbete ser ut, på så sätt får man upp ögonen för självkritik.

I en faktaruta i artikeln nämns också detta med självkritik och det ges dessutom fem tips som gör dig säkrare på lead. Utifrån den gångna sommarens erfarenhet med säkringar som rök bestämde jag mig därför för att ta fasta på en av dem: ”Säkra bättre. Öva clean aid blöta vinterdagar – det ger bra erfarenhet eftersom du belastar varje säkringspunkt. Använd backuprep.”

wendelsklippan1  wendelsklippan2 

Så i lördags var det dags, tillsammans med Joel gav jag mig ut i snö och elva minusgrader, för lite övning på en närbelägen klippa. Slutsats: En både kul och lärorik övning som jag kan rekommendera för alla som tänker tradklättra till sommaren. För oss gav den dessutom bra erfarenheter inför Sarexp 2010, och en ungefärlig bild av vilken nivå vi är beredda att lägga oss på då.

Läs mer på om klättring och säkerhet på klatterforbundet.se

Skynda långsamt
Henrik

Share
Det här inlägget postades i Blogg, Förberedelser, Länkar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *