Sjukvårdsutrustning

Den som följer oss på Facebook har kanske sett att det de senaste dagarna har diskuterats en del kring sjukvårdsutrustning och kunskap i första hjälpen på vår sida där. Vi tycker att det är både kul och bra att ämnet kommit upp eftersom det alltid är nyttigt med lite input utifrån. Med detta i åtanke publicerar vi därför listan över den sjukvårdsutrustning vi planerar att ta med oss, och några av de tankar vi har runt den. Kom gärna med dina synpunkter, frågor och tips.

För att ha möjlighet att förstå och kunna ha en åsikt om listan kan det vara bra att ha två frågor besvarade, vilka kunskaper har vi och vilka situationer har vi dimensionerat utrustningen för?

P1040231

Våra kunskaper
Vi kan till att börja med slå fast att vi inte är några experter och att det givetvis hade varit tryggare om så var fallet. Däremot är vi medvetna om våra begränsningar och riskerna det medför. Med andra ord har vi vägt risktagandet mot alternativet, att inte genomföra turen, och funnit att vi är beredda att ta en viss risk för att uppnå våra mål.

Så till det vi kan; alla fyra kan vidta grundläggande åtgärder på skadeplats enligt L-ABCDE och utöver det finns viss merkunskap gemensamt i gruppen. Vår enda betänklighet är att vi gärna haft mer skarpa erfarenheter, det är skillnad på kunskap och färdighet.

Utrustningens användningsområde
Det självklara målet är att utrustningen inte ska användas över huvud taget. Det viktigaste blir därför det förebyggande och förhindrande arbetet, att minimera risken för olyckor och skador. Rent praktiskt skiftar givetvis agerandet för att undvika köldskador respektive benbrott, men generellt sett handlar det om att Sarek inte är den plats där vi kommer att utforska våra yttersta begränsningar och balansera på kanten till vad som för oss är möjligt.

Om olyckan trots allt är framme ska vår utrustning vara tillräcklig för att kunna ta hand om den skadade till dess att kvalificerad hjälp anländer. Sarek är trots allt inte Nordpolen och relativt snabbt kan vi komma under professionell vård. Utrustningen ger också viss beredskap för de tillfällen då väder eller andra omständigheter omöjliggör snabb undsättning utifrån, det handlar då framförallt om att kunna genomföra kortare transport av en skadad till mer skyddad plats.

P1040237

Den viktiga egenvården
Utöver direkta olyckor och skador så finns det mycket annat som kan utgöra ett hot och tvinga oss att avbryta turen i förtid, till exempel tidigare nämnda köldskador. Andra saker kan vara influensa, magsjuka eller infektioner. Även för dessa problem gäller att det förebyggande arbetet är det viktigaste. Att trots kylan hålla god hygien blir en avgörande utmaning.

Listan

Försvarets första förband   Sårtvätt/desinfektion
Dauerlinda   Magsjuketabletter

Brännskadeförband

 

Antiinflammatorisk salva/tabletter

Suturtejp

 

Smärtstillande (receptbelagt)

Strips

 

Smärtstillande/febernedsättande (Alvedon eller liknande)

Värmepåsar

 

Vitamin- och mineraltabletter

Plåster

 

Febertermometer

Stödskena, böjbar

 

Solkräm

Leukoplast/elastoplast

 

Hudsalva

I övrigt använder vi oss så klart av all annan utrustning vi har med oss. Stavar till stödförband, kläder att stoppa blödningar och skydda mot kyla och så vidare. Endast fantasin sätter begränsningarna…

Share
Det här inlägget postades i Blogg, Förberedelser, Utrustning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Sjukvårdsutrustning

 1. Anna skriver:

  Detta var skön läsning för alla oss mödrar…

 2. Kristina skriver:

  kan bara hålla med! 🙂

 3. Elin skriver:

  Hej!
  Verkar vara en gedigen lista ni fått ihop, lugnar även storasystrar… 😉
  Ett litet tillägg bara: handdesinfektion. Ska man tvätta sår (eller för den delen laga mat) så är det bra att vara bakteriefri på händerna, inte bara ren genom tvätt.
  /Elin (som använder handsprit konstant på jobbet)

 4. oscar skriver:

  Tjena grabbar.
  Bästa sättet att få en komplett sjukvårdsutrustning är att utgå ifrån vilka problem, infektioner, sjukdomar, olyckshändelser och skador som ni kan stöta på. Fundera därefter hur de måste hanteras och vad ni själva kan i den situationen.

  Då får man även med logistiken som är mycket viktig i Sarek. Om någon bryter ett ben halvvägs ner för ett skidåk, 5km från tälten när det följande dag ska bli sämre väder? Hänger ni med? Då krävs allt från smärtstillande, förband, sårtvätt, antibiotika, värma den skadade, transport av skadad i brant snö, omhändertagande i tältet någon eller några dagar tills hjälp kan ta sig ut och givetvis kommunikation med omvärlden.

  Sen finns det ju hundra andra situationer…

  Det är inte dumt att prata med en läkare som är insatt i fjälliv och utsatta situationer för att få råd och ett par receptbelagda mediciner med er.

 5. Henrik skriver:

  Hej Oscar!

  Jo, just så som du skriver har vi tänkt och som sagt finns det ju hundratals olika situationer som kan uppstå. Bland dessa har vi försökt att se vilka vi har kunskap kring och vilka vi tror är störst sannolikhet att råka ut för. Sen håller vi just nu på att kontakta ett par läkare och andra som vi har förtroende för, så att vi inte förbiser något viktigt.

  En annan sak vi söker experthjälp och läser på om är hur kroppen påverkas av att vara ute på långtur och de problem som eventuellt kan uppstå kring det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *