Solenergi

Två GPS:er, två systemkameror, en satellittelefon och fyra mobiltelefoner. Som du kan se blir det en hel del prylar som slukar energi och med långt till närmsta två hål i väggen blir vi tvungna att förlita oss på en annan lösning, solen.

Efter att ha hört oss för lite så kom vi ganska snabbt fram till att de små solcellsladdare som finns på marknaden troligtvis inte skulle göra jobbet. Således bestämde vi oss för att satsa på något rejält istället. Det är ingen lättviktslösning, men efter att ha testat den så smått är känslan att vi har valt rätt. I och med att vi inte kommer att flytta lägret varje dag är det också så att vikten inte är helt avgörande. För oss är högsta prioritet snarare att det fungerar, så att vi får möjlighet att dokumentera vår tur på bästa sätt.

Lösningen är tre solpaneler på vardera 20W. Dessa är sedan kopplade till ett 79Ah bilbatteri som ger oss möjlighet att lagra energi under soliga dagar. En regulator gör dessutom att det alltid kan stå framme utan att vi riskerar urladdning eller överladdning, perfekt för oss eftersom vi då kan lämna baslägret under flera dagar. Tack vare batteriet kommer inte heller en vecka utan sol att vara ödesdigert. Som komplement har vi dessutom två mindre solcellsladdare med inbyggt batteri. Dessa kommer vi att ha med oss under de kortare 2-5 dagars turer vi genomför.

Här är den utrustning som Solar Technology bidragit med 

Flexi PV Expedition Flexi PV 60W
Tre tåliga paneler om vardera 20W.
freeloaderpro Freeloader Pro
Solcellsladdare med inbyggt batteri och tillbehör som möjliggör laddning av all vår elektronik.
camcaddy CamCaddy
Kopplas till Freeloader Pro och laddar våra olika kamerbatterier.
AAladdare AA-laddare
Att koppla i Freeloader Pro för laddning av AA- batterier.

Teoretiskt tror vi verkligen på det här, nu blir det spännande att se hur det fungera i verkligheten!

 

Share
Det här inlägget postades i Blogg, Utrustning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Solenergi

  1. Låter som ni gjort helt rätt val! Skall bli spännande och höra hur det fungerar i praktiken med. Har ni tittat på alternativ? tex segelbåtar brukar ju ha små vindsnurror och ni hoppas ju på en del vind med.

  2. Petter skriver:

    Vi har tittat på vindsnurror också! Men idéen gick bort ganska fort när man jämnförde med de lätta och tunna solpanelerna. En vindsnurra skulle ge mer el än vad vi behöver, dock kan vi inte släppa bilden på hur häftigt det skulle se ut med en vindsnurra i vårat tältläger djupt inne i en dal mitt i sarek… 🙂

  3. Petrus Landin skriver:

    Lycka till på färden! Hoppas allt går som planerat, och att ni får bra dagar fyllda med många schyssta upplevelser! May the sporks be with you!

  4. Joel skriver:

    Hehe, tack Petrus. På onsdag går vi out of connection, känns otroligt spännande och roligt. Du vet väl at vi har tältplats till dej om du kommer?! hade varit trevligt 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *