Magellan Triton 2000

IMG_6036

Det totala intrycket är att Triton 2000 fungerade bra utifrån de behov vi hade avseende hållbarhet, drifttid och funktioner. Här följer några punkter att ta i beaktande:

Pekskärmen
Fungerar bra, men med tumvantar är det svårt att ”träffa rätt” och den medföljande pennan är därför oumbärlig. Ett tips för den riktigt kalla vinterturen är att ha med ett ännu större pekdon som är lätt att komma åt.

Skärmens läsbarhet
Stark sol och snö i kombination är en svår uppgift för alla skärmar, men vi tycker att Triton 2000 klarade uppgiften bra. Problemet är snarare färgvalen på kartorna som ibland gjorde dem mycket svåra att tyda.

Kyla, fukt, stötar
Inget att anmärka på.

Batterier
Vi använde som sagt enheten under en lång vintertur vilket innebär temperaturer från -30°C till +20°C i solen. Batterier och köld är en svår kombination. Vid 20-30 minusgrader gäller det att hålla enheten varm för att få ut mest möjliga av batterierna. Det är också lönt att tänka över vilka batterier som används. Lithiumbatterier klarar helt klart kylan bättre, och ger likaså längre drifttid vid varmare klimat.

Drifttid
Är enligt specifikationen upp till 10 timmar vilket stämmer, men är beroende av yttertemperaturen och hur den används. För att ge någon form av uppfattning kommer här två exempel:

”Vid förvaring så att den över tid låg nära kroppen klarade den som bäst två turer på 4-6 timmar då den användes för att spåra hela turen samt avläsa information någon enstaka gång.”

”Vid runt -20 grader då vi filmade, spårade och i övrigt använde den aktivt , det vill säga hade den mycket utanför kläderna, hade vi som sämst en drifttid på 2-3 timmar.”

Kamera och ljudinspelning
Den inbyggda kameran är på intet sätt en ersättare för din vanliga kamera. Däremot ger den en enkel möjlighet att snabbt skapa en minnesbild i anknytning till en geografisk punkt, något som är bra och användbart för dokumentationen av en tur. Det samma gäller för möjligheten till ljud- och filminspelning.

En inte helt tillförlitlig Hold-knapp
Vi upplevde vid flera tillfällen att Hold-knappen inte fungerade, var därför extra noggrann med att se att den verkligen blivit aktiverad.

Minneskort som ibland klickar ur
Vid ett antal tillfällen hände det att minneskortet klickade ur sitt läge, vilket betyder att den mer detaljerade kartan inte fungerar. Är inget stort problem, bara att klicka in kortet och aktivera kartan igen, men tillsammans med den struliga Hold-knappen drar det ner på helhetsintrycket.

Ta alltid med karta och kompass
En GPS är ett väldigt bra hjälpmedel, men lämna för den sakens skull inte karta och kompass hemma. Batterierna kan ta slut, dåligt väder och trånga dalar kan göra positionsbestämningen mindre tillförlitlig och så vidare. En vanlig karta ger också en överlägset bättre överblick över det område du befinner dig i.

Magellans egen sida om Triton-serien

Share
Det här inlägget postades i Blogg, Erfarenheter, Utrustning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *