Sovsäck

I ”instruktionsfilmen” om hur du får en god natts sömn i sovsäck nämner vi de två sovsäckar från Bergans som vi använde, här kommer nu lite mer information om dessa.

Bergans Senja Snow och Ice

Till att börja med kan vi slå fast att detta på intet sätt är de häftigaste sovsäckarna på marknaden när det gäller vikt kontra värme, har du sådana krav rekommenderar vi dig att leta vidare. För er andra är vårt intryck däremot att detta helt klart kan vara två intressanta dunpåsar, som i kombination är ett flexibelt och prisvärt alternativ för alla temperaturer utom de varmaste sommarnätterna. Vi ska nu ta en närmare titt på vad denna duo utlovar och hur vi upplevde dem under våra 90 dagar.

Specifikationer från Bergans
(http://bergans.no/produkter/soveposetabell.htm)

Temperaturangivelser

Temperatur enligt europeisk standard EN13537

 

Comfort

Limit

Extrem

Senja Snow

3

-2

-18

Senja Ice

-1

-7

-24

Tanken med säckarna är också att de ska gå att använda i kombination och enligt Bergans ska man då få en komforttemperatur på -36 grader.

Viktangivelser

 

Vid längd 180cm

Vid längd 195cm

Senja Snow

1 250g

1 300g

Senja Ice

1 450g

1 550g

Fyllning

Gåsdun 90/10 (vilket betyder att det är 90% dun och 10% fjäder)

Våra erfarenheter av temperaturangivelsen

Enligt Bergans är Senja Ice något vidare sydd och Snow något smalare, detta för att kunna ha den tunnare Snow inuti den tjockare Ice. Efter vad vi lärt ska man dock eftersträva att ha den tjockare sovsäcken närmast kroppen, vilket vi också hade. Rätta oss gärna om vi har lärt fel här.

Frågar man fyra olika personer om de frusit under natten är chansen stor att du får lika många olika svar tillbaka. Om man fryser lätt, hur mycket energi man har i kroppen och andra faktorer påverkar mycket. Generellt kan man dock säga att vi alla fyra fick från okej till bra sömn under de nätter vi närmade oss de -36 grader som Bergans anger då man kombinerar säckarna, godkänt med andra ord. Användning av säckarna var för sig gav också godkänt betyg i hur de lever upp till temperaturangivelserna.

Värt att nämna i sammanhanget är också liggunderlagets betydelse då mycket av kylan kommer underifrån. Med största sannolikhet får du därför en mindre angenäm upplevelse av säckarna om du har dålig isolation mot marken. Vi använde oss av två liggunderlag, ett tunt i cellplast, och ett tjockare uppblåsbart.

Övriga intryck

Flexibilitet var något vi eftersträvade med all utrustning vi valde att ta med oss. För oss var därför systemet med två sovsäckar perfekt i och med de väldigt skiftande temperaturer vi hade.

Efter 90 dagar är det klart att en viss doft eller odör infann sig och gav en personlig prägel på sovsäckarna, men med tanke på omständigheterna får vi ändå säga att de höll sig relativt fräscha. Tyget drog inte åt sig onödigt mycket smuts. Sömmar och tyg visade inte heller några onormala tecken på slitage.

Flera faktorer påverkar

Sammanfattningsvis får Bergans klart godkänt, men som vi nämner är sovsäcken inte den enda faktorn som avgör om du håller dig varm under natten. Se gärna vårt filmklipp och läs vad vi i övrigt skrivit om att sova ute för mer om detta.

Share
Det här inlägget postades i Erfarenheter, Utrustning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *