4 mars 2010 – dag 14

Utdrag från dagboken
Vi gick från “Mikkastugan” till Pielaslätten nedanför Klassikern. Morgonen började med gemensam sovmorgon. Vi kom iväg 10.20 cirka. Skönt med lugn start!

När vi gick tog vi för mycket höjd. Lättaste vägen till/från Mikka söderifrån är längre ned i dalen. Fler höjdmeter men mindre skrå och morän! Klockan 13 var vi framme. Skönt med kort dag!

Från morgonens sol och 19 minusgrader gick vädret över till vind (västlig), snö och cirka 10 minusgrader. Kvällen har varit mysig med oss alla i Kaitum (Ett av våra Hillebergtält, egen anm.) lyssnande på Henkes högläsning samt tittande på Petters bilder.

Gemensam middag vid den eminenta vindpilen.

Nu har vi varit ute i 2 veckor och även jag känner mig otillfredsställd med mattillgången. Petter ringde och beställde mat av sin mor idag. Hoppas det hinner upp i tid! 1 dl couscous, 2 dl havregryn, 1 snickers per man o dag…

Ringde Talky och begärde rapporter från OS. Hoppas det kommer sms om det imorgon!

Nu skriva turrapport, sen sova.

Trots ihärdiga försök blev det ännu en kväll utan radiosporten

Kommentarer i efterhand
Jag skriver om högläsning i tältet. Jag kan så här ett år senare fortfarande minnas Henkes (ljuva) stämma när han läser ur boken Sov du så diskar jag av Stig Claesson. Dessa återkommande litteraturkvällar tillhör mina absoluta favoritminnen från vår tid i Sarek tillsammans. Tack Henke!

Maten var en jobbig detalj. Vi har skrivit om det tidigare men det är värt att ta upp igen. Jag och Joel åt upp oss några kilo fett innan turen och hade lite att gå på. Petter som hade försökt att göra detsamma (han har en vansinnigt hög ämnesomsättning vad det verkar) lyckades pricka in en magsjuka veckan innan vi drog så han hade det tufft. När mitt överflödsfett försvunnit under de första två veckorna började även jag känna hunger. Något som liknade den hunger som Petter knatat runt med i två veckor… Samtalet hem till hans mor var viktigt! Det gjorde att vi lättare uthärdade hungern när vi visste att nästa leverans mat förhoppningsvis skulle innehålla 500 kcal/dag och man extra!

Jag nämner inte ens Henke här i och med att han skulle kunna leva på bark o vatten i tre veckor utan att hungra.

Angående OS… I efterhand visade det sig att jag missade det bästa svenska OS:et i mannaminne. Hade jag vetat det i förhand så hade jag övervägt att stanna hemma från Sarek. Nä, skämt åsido. Det var jobbigt att knalla runt i Sarek och veta att det pågick ett OS. Där vi hade skidat fram till 4 mars fanns ingen radiomottagning och absolut ingen mobiltäckning. Därför pratade jag in ett meddelande på Talky och efterlyste rapporter till sattelittelefonen. Hur mycket jag än ville avskärma mig från omvärlden så kunde jag inte vara utan mina livsviktiga sportresultat. Patetiskt? -Ja!

Talkymeddelanden


“Vi har kommit underfund med att vi har lite för lite mat så Petters stackars mor har tagit emot en beställning från Petter. Och inför period två och tre kommer vi äntligen att få äta oss mätta igen. Och Joel har tappat fettet.”


“Ah, jag tänkte jag skulle hålla mig till jag kom hem men jag kan inte vänta. Om nån vill skicka in alla resultat från OS, framför allt de svenska, så vore jag mycket tacksam!”

Share
Det här inlägget postades i Dag för dag. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *