10 mars 2010 – dag 20

10-mars

Kite-terräng för nybörjaren?

Vädret är fortfarande tråkigt, men har blivit såpass bra att vi kan lämna lägret. Något topptursväder är det dock inte tal om. Vi bestämmer oss istället för att påbörja färden mot Aktse och ny matleverans ett par dagar tidigare än beräknat.

Eftersom vi har gott om tid bestämmer vi oss för att göra ett försök med kajtarna som så långt mestadels legat nedpackade på grund av kylan och dåligt med vind. Sareks terräng i kombination med vår minst sagt bristande erfarenhet av kajting har också bidragit. Då vi samlades i Umeå innan turen var första gången jag såg en kajt annat än på film eller foto, men med en dags träning vid Saltoluokta är jag ju nästan proffs nu så…

Ringrostigt gör vi oss klara. Petter är med och hjälper oss andra när minnet sviker och linorna inte är där de ska. Pulkorna kopplas på och iväg det bär. Ganska snart visar det sig hur lite genomtänkt idén med kajts är. Pulkorna har alldeles för hög tyngdpunkt och välter lätt. De styva skaklarna gör också att vi måste koppla loss oss för att få rätsida på det hela igen.

Bierikjávrre är dock relativt jämn och blåsten inte så kraftig, sakta men säkert tar vi oss fram. Vid sjöns östra ände smalnar det av med Bierikvárásj på höger hand och Sarekmassivet med Vuojnestjåhkkå till vänster. Joel får snart erfara hur vindarna påverkas av detta och den lugna färden är över. Mer eller mindre utan kontroll färdas han ett hundratal meter innan han tvingas ge sig i kampen med luftströmmarna. Vi andra som sett hur han med full fart farit omkull obehagligt nära en sten tar snabbt ner drakarna innan också vi går samma öde till mötes.

Sträckan vi tillryggalagt är inte lång och antagligen hade det gått snabbare om vi med muskelkraft skidat den, men man lär så länge man lever och tid har vi gott om. Äventyret får dock vara över för denna dag, den steniga sträckan öster om Ähpár väljer vi åter att låta kajtarna vila tryggt i pulkan.

Share
Det här inlägget postades i Dag för dag. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *