16 mars 2010 – dag 26

Från Aktse till Nammásj
Efter några dagar runt Aktse-stugan där vi fått viss smak för civilisation så begav vi oss den här dagen återigen in mot Sareks Nationalpark via den berömda Rapadalen. Färden var inte speciellt lång men mycket vacker och mäktig! När man skidar på Laitaure med Tjahkelij på vänster sida och Skierffe på höger sida så känner man sig sannerligen liten! Det är en klassisk vy men aldrig tröttsam att skåda, utom möjligen för familjen Länta som ju har det där som kuliss till utedasset…

För övrigt ser det ut som att det går några åkbara linjer nerför Tjakhelij, för den som har intresse av brant åkning. Och på motsatt sida, på Skierffe verkar det finnas en del fina men vanskliga klätterleder för den orädde och erfarne. Det fina är dock att Skierffe ligger rakt i söderläge och att klättring i så fall går att göra redan i mars.

Hör Petter filosofera om klättring

Skogen i Rapadalen är för övrigt mycket vacker och orörd med många fina krökta gamla fjällbjörkar.

Dagen slutade med en liten topptur upp på Nammásj. Även om du inte har med topptursskidorna så är det väl värt mödan att ta sig upp på det lilla ensamma berget mitt i Rapadalen. Utsikten ut över Rapadeltat och även in mot Sarek är storslagen.

 

Henke på Laitaure med Skierffe och Tjahkelij till höger och vänster. Rakt fram skymtar Nammásj.

Vacker gammelskog.

Vi fyra med den trevliga stugvärden Anita.

Petter på toppen av Nammásj med Skierffes varma, svarta klippa i bakgrunden.

 

Share
Det här inlägget postades i Dag för dag. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *