Sarek i februari

I dagarna fick vi ett mejl från en läsare som planerar att besöka Sarek i februari och funderade på om det var något speciellt att tänka på. Här kommer därför lite tips om var det går att hitta mer information och några råd utifrån våra erfarenheter.

Väder och klimat
Som alla vet går det aldrig att vara tvärsäker på vädret, men givetvis är möjligheten att uppleva -30 grader större i februari än i april. På SMHI går det att läsa mer om aktuellt och historiskt väder:
Lapplands klimat
Kunskapsbanken
Klimatdata

Korta dagar
Ljuset är på väg tillbaks, men dagarna är fortfarande relativt korta.

Folktomt
Det kryllar aldrig av människor i Sarek och i februari är det än mindre trångt.

Logistik
Fjällen, eller mer bestämt stugor, bussar och annan service kommer igång för fullt först en bit in i februari. Det varierar dock en del, se Svenska Turistföreningens respektive Länstrafikens hemsidor för exakt information.

Klockan fem har mörkret lagt sig

Klockan fem har mörkret lagt sig

Att tänka på
Om jag då ska ge några råd blir det som följer:

 • Ett besök i Sarek kräver alltid att du har rätt erfarenhet och utrustning, och vädret går som sagt aldrig att förutspå. Storm och kyla kan komma i februari såväl som i april. Dock är sannolikheten för längre perioder med kraftig kyla större under årets första månader.
 • Lägre temperaturer ger mindre utrymme för misstag och eventuella nödsituationer blir än mer seriösa.
 • Kylan gör också att allt tar längre tid och mer energi. Tillsammans med de kortare dagarna gör detta att du bör lägga ribban lägre.
 • Öka på dina marginaler lite mer än vanligt. Exempel kan vara att planera kortare dagar och ta med en extra stor termos.
 • Läs mer om utrustning och tips kring vinterturer i våra tidigare blogginlägg och på Fjällsäkerhetsrådets hemsida. Även Utsidan.se innehåller mängder med matnyttig information. Men framförallt, ge dig ut och lär känna dig själv och din utrustning under olika förhållanden!
 • Slutligen, låt dig inte avskräckas. Den stillhet och långsamhet som infann sig under de dagarna vi hade -30 grader var en upplevelse jag inte vill vara utan. Läs gärna mer i våra inlägg dag för dag här.
Mitt på dagen och solen visar sig till slut över topparna

Mitt på dagen och solen visar sig till slut över topparna

Share
Det här inlägget postades i Erfarenheter, Förberedelser, Länkar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

1 svar på Sarek i februari

 1. Micke P skriver:

  Intressent. Jag och 5 vänner planerar nämligen också en tur genom Sarek i februari.

  Bara det inte blir för trångt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *