Turplaneringen

Sarek är översvämmat av fina turer och åk, så många att inte ens 90 dagar kommer att räcka för att täcka in allt. Vi har helt enkelt fått bestämma oss för några områden och toppar som vi lägger lite extra kraft och energi på att utforska. På kartan här under kan du se vilka.


Visa Visa större karta

Av det som syns på kartan kommer här ett gäng turer och åk som vi tycker är värda att omnämnas:

Klassikern
Sarvatjåhkkås sydsida benämns av lärare och elever vid Øytuns folkhögskola som klassikern. Ett långt glidaråk som ska avnjutas i strålande sol och vårsnö.

Voujnestjåhkkås sydöstsida
Med dryga 1 000 fallhöjdsmeter är åket, som går att variera med olika svårighetsgrad i starten, ett måste för den utförsälskande Sarekbesökaren.

Sarvestjåhkkås sydsida
Enligt tips vi fått ska det ofta gå att hitta fin snö i bäckravinen på Sarvestjåhkkås sydsida. Sluttningar i tre vädersträck gör det till ett relativt säkert kort.

Pårtetraversen
Traversen sträcker sig över 14 av Pårtemassivets toppar och ger samtidigt en tur runt Bårddejiegna. På turen passeras även Axel Hambergs gamla observatorium beläget på 1 830 meter höjd. Som om inte det var nog bjuder traversen dessutom på två av Sveriges 2000-meterstoppar, Bårddetjåhkkå 2 005 m och Bálgattjåhkkå 2 002 m.

Sarektraversen
Sarektraversen, Höga vägen genom Sarek, är vägen du ska gå om du vill besöka Sareks högsta toppar utan att behöva börja om från botten av dalen varje gång. Från Kantberget i söder slingrar den sig vidare över topparna fram till Sarektjåhkkås stortopp, sticker av till nordtoppen för att sedan åter fortsätta mot Sydtoppen och Buchttoppen, alla fyra på över 2000 meters höjd. Traversen, som avslutas med Sarvatjåhkkå i söder, genomfördes för första gången vintertid av Bengt Rodin 1979. Sedan dröjde det fram till 1994 innan den återigen beträddes. En otroligt fin tur som i bra väder tar 3-4 dagar att genomför i sin helhet.

Bierikbakte
Trots den ringa höjden är berget är ett av Sareks mer omtalade. Dess mäktiga och respektingivande silhuett har genom tiderna lockat mången Sarekresenär. För att nå toppen behövs också grundläggande färdigheter i hantering av rep, något som ger extra spänning till en toppaspirant.

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *